2009. szeptember 8., kedd

Hivatalos jógaoktatás Magyarországon

Tyű.

Elhatároztam, hogy megpróbálom megértani a jógaoktatás magyarországi rendszerét, csak hogy világosan lássam, milyen papirosok léteznek ebben a témában, melyik mire való, mire jogosít.
Kicsit elkeseredtem, de azért összeszedem itt, hátha valakit érdekel, és szintén meg akarja érteni.

No tehát.
Középfokú szinten kettő dolgot lehet tenni:
- ETI-vizsgás Alternatív Mozgásterapeuta vizsgát tenni, ebben benne van a jóga, elég komolytalan szinten.
- OKJ-s Edző-Gerincjóga oktató vizsgát tenni. Ez már valamivel komolyabb ügy, nem is nevezném banálisnak. Két félév, 300-350 óra, elég komoly pénzbe is kerül. Ezzel afféle "fitnessz-jóga"-oktató lesz az ember, tehát jobb egészségcentrumokban, profibb fitnessz termekben találhatók ilyen emberek. Úgy tűnik, hogy ha a jóga-utat nem tekintjük, akkor ez egy értelmes lehetőség - de a középpontjában a szakmaszerzés áll, nem a jóga-út.

Ami ezen túl van... Hát, az az, ami elég nehéz ügy.
- Létezett a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán jógaoktató képzés, Melinda is ott kezdte pályafutását, most is ott tanít, de a Főiskolán a jóga csak mint spec.koll. maradt meg. pff, ez nem járható út. (Most tudtam meg, hogy Melinda nem csak jógaoktató, hanem buddhista tanító is - ez annyira, de annyira kedvesen hangzik :) )
- Van még nagyon sok jóga központnak saját jógaoktatói képzése, ezek általában egy évesek, 200-300 órát vesznek igénybe, és van köztük olyan is, ami láthatólag tényleg közelebb visz a jógához. Egyelőre nem értem, mire jók, ezeknek még utána kell nézni...

Ezen felül úgy látszik, a jóga is telis-tele van gittegyletekkel.
- Az egyik gittegylet az Jógaoktatók Egyesülete, ők raknak pecsétes papirost az ember homlokára, "védjegy"-nek hívják. Hát ez elég idétlenül hangzik, úgyszintén erősen vitatható, hogy finoman fogalmazzak.
- A másik ilyen - ez eggyel hitelesebbnek hangzik - az Európai Jóga Unió. Ezeknek van egy 4 éves tematikájuk, amire a beiratkozás úgy kezdődik, hogy egy éves alapozás és erkölcsi bizonyítvány. Ők akkreditálják a képzéseket, viszont ilyenből Mo.-n összesen egy van, azt is egy szlovák egyesülettől vették át. Amúgy a szlovákok járnak ide jógát okítani.

Továbbá van az egyes jóga irányzatok saját képzése.
Ebből Magyarországon egyet találtam, ami autentikusnak tűnik, van "hivatalos" Sivananda képzés.
- Iyengar: ez ugye úgy kezdődik, hogy három év jógaoktatói gyakorlat után vághat bele az ember, és Lengyelországban van legközelebb képzés. Ollala.
- JME (Jóga a Mindennapi Életben) - feltehetőleg saját oktatói képzésük van, de nem sikerült kiderítenem, hogy miként teszik ezt.
- Satyananda, Vivekananda jóga - Magyarországon nincs akreditált képzésük.

Na, ezek után a "jógaoktató szeretnék lenni" felvetésre mi a válasz?

Update:

Kommentelői megjegyzésből megtudtam, hogy van Sivananda képzés is. Ezen kívül Iyengar is.

7 megjegyzés:

Great írta...

en is jogaoktato szeretnek lenni, meghozza gyerekjogat:)..de azt nem hittem volna, hogy ennyire bonyolult, es maceras... az apukam a JME-ben gyakorol, Swamiji tanitvany, majd megkerdezem, hogyis megy naluk. Lengyelorszagban van tovabbkepzes? hol? es milyen nyelen azt tudod?koszi
eljutottam mar vegre ide, nagyon tetszik a blog,ha nem banod kilinkellek:)

juc írta...

szia te sztarblogger :) laci felesege is jogaoktatonak tanul, kerdezd meg (kerdezzem meg) hogy hol!

Gusthy írta...

Hugomum, nem bánom, köszönöm :)
Lengyelországban Iyengar képzés van. Illetve valószínűleg más is, de Iyengarból ott van legközelebb.

Azt gondolom, hogy ha Te is oktató akarsz lenni, akkor a legfontosabb, hogy Te is gyakorolj... :)) Utána a többi az adja magát. Ha tényleg gyakorolsz, meg fogod találni azt a módot, ahogy az oktatásig eljutsz.

Gusthy írta...

Juc: :)))) Azt megkérdezhetnéd, hogy hol, köszi!!!

Marcipán és Frutti írta...

Szia!Hugomumtól találtam ide.Na kb. nekem is itt akadt el a dolog,bár engem a felnőtt jóga érdekel.A szlovákok a Timcsák Géza féle csapat,mert voltam velük jóga táborban és szupi volt?Még ezt is találatam: http://www.sivananda.hu/sivananda_jogaoktato_kepzes.php
De mindegyik horrorisztikus összegbe kerül.A padmában meg indítanak most okt.-től előkészítőt,utána oktatóképzést is.Sok sikert!

Gusthy írta...

Szia, Marcipán! (és Frutti :) )

Igen, a szlovákok a Timcsák Géza-féle társulat. Addig, amíg Géza tartja a dolgokat, nincs is baj :)
Viszont a Sivanandát valóban lefelejtettem, az valóban elég jó dolog. Updatelem is a post-ot, hogy szép magyarosan mondjam :)

De továbbra is azt gondolom, hogy a jógaoktatás megtanulása ugyanúgy a gyakorlástól függ, mint a jóga többi része...

Gusthy írta...

..És köszönöm, Marcipán a jókívánságot :)